

Duurzaam organiseren
Deze beweging gaat over het beter benutten van zeggenschap door medewerkers. Medewerker wil primair goed zijn voor cliënten en door beter gebruik te maken van hun kennis en praktijkervaring zullen bewegingen op gang komen die bijdragen aan het cliëntbelang en meer tijd voor cliënten.
Daarnaast willen we bijdragen aan duurzaamheid door het vergroenen van onze organisatie: De Groene Wever
Bouwsteen 3
Het werk organiseren
Bouwsteen 4
Leren & ontwikkelen
Leiderschapsontwikkeling
De Wever staat voor een grote veranderopgave die veel vraagt van het verandervermogen en de veranderbereidheid. Managers die leidinggeven aan deze transitie geven aan hierin competenties te ontwikkelen hebben.
In 2024 zijn vier leiderschapsdagen georganiseerd voor alle managers. Thema’s die hier aan bod zijn geweest zijn:
- Rijnlands denken en doen, om te komen tot een gezamenlijke besluitvorming
- Ontmoeten en ervaringen delen
- Waardering, samen leren en presteren
- Persoonlijk leiderschap
- Toekomst De Wever
- Ontwerpsessie leiderschapsontwikkeling
Teamcoaches hebben diverse managers ondersteuning geboden in hun leiderschapsontwikkeling richting de teams. Daarnaast hebben managers actief, samen met beleidsmakers van De Wever, geparticipeerd in meerdere strategiebijeenkomsten. De uitkomst hiervan is vertaald naar de strategiekaart 2025.
In 2025 is het thema van De Wever, leiderschap voor iedereen: (Persoonlijk) leiderschap is voor iedereen, er worden verschillende leiderschapstrajecten voor medewerkers aangeboden.
Ook is De Wever in 2024 begonnen met de doorontwikkeling van de besturingsfilosofie. Deze doorontwikkeling heeft consequenties voor de visie op leiderschap. Naar aanleiding hiervan is het leiderschapsprogramma in ontwikkeling met als doel naar alle managementlagen van De Wever. In 2025 zal de visie op leiderschap vastgesteld worden aan de hand van de doorontwikkeling op de besturingsfilosofie. Er staan leiderschapsdagen, Beleidsteam (BT) dagen en themadagen gepland voor de doorontwikkeling van de besturingsfilosofie en leiderschapsontwikkeling. Daarna zal in het derde en vierde kwartaal van 2025 op basis van de visie op leiderschap en besturingsfilosofie het leiderschapsprogramma aangepast worden.
Hieronder vind je de tijdlijn m.b.t. leiderschapsontwikkeling voor 2025.


Gedeeld Leiderschap
In samenwerking met het Erasmus, Centrum voor Zorgbestuur, biedt De Wever het opleidingstraject gedeeld leiderschap aan. Dit traject bestaat uit vijf modules:
- Persoonlijke droom
- Van persoonlijke droom naar concreet werken aan een persoonlijke opgave
- Van persoonlijke opgaves naar collectief samenspel
- Groei in persoonlijk leiderschap en inzicht in mentale modellen
- Organisatieleren: wat hebben we geleerd en hoe zetten we dat door
Vanuit gedeeld leiderschap leren professionals het voortouw te nemen door aan de slag te gaan met uiteenlopende verandervraagstukken in de zorg voor ouderen. De opleiding draagt bij aan het vergroten van het verandervermogen in De Wever doordat deelnemers werken aan hun professionele identiteit en leiderschap. In de praktijk blijkt dat de deelnemers aan de leergang ander soort vragen zijn gaan stellen vanuit een breder perspectief en vanuit meerdere perspectieven.
In 2024 hebben 20 deelnemers dit traject afgerond en zijn in november 17 deelnemers gestart. Deelnemers die het traject hebben afgerond, ontmoeten elkaar een paar keer per jaar om gedeeld leiderschap verder vorm te geven in de organisatie. Door met elkaar deze terugkommomenten te organiseren, wordt gebouwd aan een stevig intern netwerk.
Reactie deelnemers
“Het citaat uit één van de bijeenkomsten heeft mij tot denken gezet: “razende stilstand”. Het traject heeft mij inzicht gegeven wat houdt gedeeld leiderschap in en hoe kan ik die als persoon toepassen. Hierdoor heb ik mijzelf beter leren kennen en de vorm van leiderschap kunnen ontdekken, samen met mijn collega’s.”
Veerle Oomen- zorgcoördinator
“Eigenzinnige professional: ontwikkeling in de verbinding tussen wie je bent, het werk dat je doet en de context waarbinnen je dat vorm geeft.”
Renate Groothuis, senior verpleegkundige en voorzitter VVAR
Meer lezen?
Leiderschap jong verpleegkundigen
Naast het ontwikkeltraject Gedeeld Leiderschap voor ervaren professionals, volgt nu het ontwikkelprogramma voor jong gediplomeerde Verpleegkundigen.
Een groep van 10 enthousiaste jonge verpleegkundigen is in april 2024 begonnen aan dit ontwikkelprogramma gebaseerd op de drie pijlers
- Leren van en met elkaar
- Bevorderen van weerbaarheid
- Ontwikkelen van Leiderschap!
In 2025 start een tweede groep met dit traject.
Verhaal van een medewerker
Op 11 april 2024 ben ik met frisse moed begonnen aan een nieuwe scholing binnen de Wever, namelijk: ontwikkelprogramma voor jonge verpleegkundige. Een nieuwe uitdaging, die ik met beide handen aanpakte om mezelf op persoonlijk gebied als jonge verpleegkundige meer te gaan ontwikkelen in die mooie maar soms ingewikkelde zorgwereld. Ik heb de eerste bijeenkomst als een hele interessante, uitdagende en leerzame dag ervaren. Mede door het enthousiasme van de dynamische groep jonge verpleegkundige onder begeleiding van Powerhousz. Voor mijn persoonlijk heb ik veel geleerd van de herkenbare casussen, ervaringen en individuele doelen. Samen zijn wij deze nieuwe uitdaging aangegaan!
Vol energie, inspiratie, bewustwording, heel veel plezier, passie en humor kijk ik terug op de eerste bijeenkomst. Op naar meer, waar wij samen op weg gaan naar een mooie toekomst voor ons jonge professionals. Maar vooral om onszelf te bekronen in hoe wij, als jonge verpleegkundige invloed hebben op de toekomstige zorgwereld en om te laten zien wie wij zijn en waar we voor staan!
Marjolein Hendriks

Reis in zelfstandigheid
De Wever ondersteunt cliënten op maat en geeft hen zoveel mogelijk regie. Om dat te kunnen doen hebben medewerkers ruimte en zeggenschap vanuit hun vakmanschap. Voor andere regeltaken worden deze professionals ontzorgd. Hierdoor is het fijn werken bij De Wever. Het kunnen doen wat nodig is, vanuit je vakmanschap en vanuit vertrouwen, geeft werkgeluk en voldoening.
Door de verschuiving in de maatschappelijke vraagstukken, vraagt het werken in zelfstandige teams een andere focus en andere hulpmiddelen voor medewerkers. In deze doorontwikkelde aanpak met infographic en ondersteuning door de teamcoaches en een toolbox voor teams, is de manier waarop we dingen doen meer geïntegreerd in het dagelijks werk, en minder ernaast, met daarbij een grotere nadruk op onderling samenwerken. De doorontwikkeling van dit programma is in juni 2024 afgerond.
LEAN
De Wever loopt voorop bij het werken volgens LEAN in de ouderenzorg. Lean gaat over kort-cyclisch leren en verbeteren. Het doel is een lerende organisatie te ontwikkelen waarbij werkprocessen, methoden en samenwerking continue verbeterd worden.
Het is een manier van anders kijken, denken en werken waarin de waarde voor de bewoner of cliënt centraal staat. Hoe doe je de juiste dingen op de juiste manier op het juiste moment, met respect voor elkaar op een manier waarmee je meer tegemoetkomt aan de wensen van de bewoner of klant. Medewerkers en teams worden zelfstandiger en lossen meer dingen zelf op. Door continu te verbeteren krijgen zorgmedewerkers weer regie over hun vak. Bijvoorbeeld door hun ideeën voor betere zorg in de praktijk te brengen.
Meer lezen?

Professionele zeggenschap
De Wever is zich bewust van het belang van zeggenschap bij professionals en het echt luisteren naar wat zij te zeggen hebben. Er is een relatie tussen de mate van zeggenschap en werkplezier. Zeggenschap is geen doel op zichzelf. Het is een middel om kwaliteit van processen en zorg te verbeteren, het werk mooier en aantrekkelijker te maken en toekomstige uitdagingen veerkrachtig het hoofd te bieden.
Op 7 mei 2024 was het jaarlijkse symposium van de VVAR: ‘We gaan het anders doen, Verzorgenden en Verpleegkundigen hebben zeggenschap!’
De bestuurder opende met de boodschap: “Ons werk verandert en de kennis en goede ideeën zitten bij de professionals. De uitdaging is deze ideeën naar boven te halen.” Rond dit thema zijn enkele korte presentaties gegeven. En vervolgens is tijdens de gesprekken in kleinere groepen kennis gedeeld, maar zijn vooral veel ideeën en goede voorbeelden opgehaald. Deelnemers gaven aan het een nuttige, inspirerende en gezellige samenkomst te vinden.
In 2024 is gestart met intervisiebijeenkomsten voor verpleegkundigen. Hierin is onder andere gesproken over de professionele identiteit en rol van de verpleegkundigen. Daarnaast wordt kennis en inzichten gedeeld. Vanuit deze intervisie is de behoefte van Verpleegkundigen gekomen om meer kennis m.b.t. coaching, gericht op de vraag hoe verpleegkundigen medewerkers op de afdelingen in hun kracht kunnen zetten. Deze trainingen zijn gestart in 2024.
Het symposium in 2025 is inmiddels gepland en de intervisiebijeenkomsten en trainingen worden voortgezet.


De Groene Wever – duurzaamheid
De beweging naar een duurzame zorgorganisatie zien wij als een lange termijn verandertraject. Dit is verankerd in ons meerjarenbeleidsplan De Groene Wever 2023 – 2026. Het stimuleren van kennis en bewustwording bij medewerkers en bewoners is hierin een belangrijk fundament.
Een greep uit de successen in 2024: Kennis en bewustwording is gestimuleerd door het inzetten van een Green Team. Dit zijn medewerkers die duurzaamheidsambassadeur zijn. Zij delen voorbeelden en stimuleren bewustwording bij collega’s en bewoners.
We geven regelmatig Het Groene Wever inspiratiemagazine uit en we publiceren Groene Wever blogs.
Daarnaast zijn er challenges gedaan zoals Duurzaam en gezond eten en drinken of ‘Wat doe jij aan verduurzaming‘? En we gaan samen met de apotheek milieubelasting te lijf.
Ook werken we hard aan het verduurzamen van ons vastgoed. Nieuwbouwlocaties, zoals Eikenhuys, Zandstaete en Spinacker, worden gebouwd volgens strenge eisen om energiegebruik te beperken.
Op locatie De Heikant zijn dit jaar 124 zonnepanelen geplaatst. Voor de kenners: Dit betreft een vermogen van 65720 WP. En het dak is helemaal opnieuw geïsoleerd. Op locaties Eikenhuys en De Reyshoeve liggen al zonnepanelen en het traject voor zonnepanelen voor De Hazelaar loopt.
Door het ondertekenen van de regionale Green Deal 3.0 vergroten we onze slagkracht binnen de regio.
Duurzaamheid is onderdeel van afspraken met onze leveranciers.
