
Inzet technologie
Door slim gebruik te maken van technologie kan efficiënter worden gewerkt en kunnen onze medewerkers er fysiek zijn voor de cliënten die dat op dat moment echt nodig hebben.
Bouwsteen 3
Het werk organiseren
Bouwsteen 4
Leren & ontwikkelen
Watsnjoe
Watsnjoe is hét platform voor innovaties voor medewerkers in de zorg in Brabant. Dit kunnen technische of organisatorische innovaties zijn, maar ook sociale innovaties kunnen veel impact hebben.
Innovatie vanaf de werkvloer is het uitgangspunt. Hier enthousiasmeren, stimuleren en faciliteren we medewerkers bij het ontwikkelen, testen en invoeren van zorginnovaties.
Gezamenlijk gaan we op zoek naar innovatieve oplossingen voor problemen en uitdagingen in de zorg. Zo worden er webinars, proeverijen en werksessies georganiseerd om onderling kennis te delen en elkaar uit te dagen. Ook wordt er samen met het onderwijs en de wetenschap onderzoek gedaan naar de impact van innovaties.

Eind 2024 hebben zorgprofessionals en innovatie-collega’s van De Wever, Thebe en Mijzo bij Watsnjoe het thema Wendbare Wijkzorg uitgediept. Wendbare wijkzorg richt zich op het verminderen van verstoringen in het werk en het vergroten van waardevol contact met cliënten. Vorige week werd de eerste verkenning naar deze innovatie gepresenteerd.
De uitdaging
Een belangrijk kernprobleem dat naar voren kwam bij het onderzoek is de druk die zorgprofessionals ervaren door tegenstrijdige en ‘onrealistische’ verwachtingen. Hier richt het team zich in eerste instantie op.
Deze verwachtingen ontstaan door verschillende oorzaken:
- De zorg wordt pas laat betrokken, vaak wanneer een situatie al ernstig is.
- Verwijzers, zoals huisartsen, scheppen verwachtingen die niet haalbaar zijn.
- Inefficiënte planningen, volle routes en onnodige telefoontjes maken het werk lastiger.
- Vergaderingen missen een helder doel of opvolging.
Deze situaties leiden tot overbelasting, met grote gevolgen:
- Ziekteverzuim, stress en burn-outs.
- Minder werkplezier, waardoor medewerkers het vak verlaten.
- Verminderde kwaliteit van zorg en negatieve ervaringen bij cliënten.
Praktijksituaties in beeld
Met behulp van persona’s (fictieve maar realistische mensen) schetst het innovatieteam van Watsnjoe hoe deze problemen in de praktijk ontstaan. Zo laat een voorbeeld zien hoe specifieke cliëntwensen, zoals handmatig tillen in plaats van het gebruik van een tillift, leiden tot onhaalbare verwachtingen voor andere zorgmedewerkers. Ook verwijzers spelen een rol in het scheppen van (onjuiste) verwachtingen, bijvoorbeeld door cliënten te adviseren thuiszorg in te schakelen voor taken die daar niet voor bedoeld zijn.
De volgende stap
Om deze tegenstrijdige verwachtingen aan te pakken, brengt het innovatieteam eerst alle uitdagingen in kaart. Wat mogelijke oplossingen hiervoor zijn, wordt in de volgende fase bepaald. Binnen Watsnjoe bouwen we aan een toekomst waarin zorgprofessionals minder druk ervaren en meer ruimte hebben voor waardevol contact met cliënten. Want stel je eens voor dat we het samen kunnen oplossen!
Expert zorginnovatie
Inmiddels dragen 8 collega’s de titel ‘Expert Innovatie’ en zijn 3 collega’s in opleiding om deze rol uit te gaan voeren. Zij studeren af in juni 2025. Deze Experts Innovatie leveren vanuit vakinhoudelijke kennis een bijdrage aan het innovatieklimaat op specifieke locaties en Weverbreed. Door hun betrokkenheid, begeleiding en ondersteuning op de werkvloer, kunnen we binnen de Wever innovatie en implementatie succesvoller onderzoeken en uitvoeren. Hierbij gaat het om sociale en technologische innovaties. Er worden mooie resultaten geboekt.
In oktober 2025 start een nieuw opleidingstraject waarbij we streven naar deelname van minimaal 5 collega’s. We voeren gesprekken met opleidingsinstellingen en collega instellingen om de opleiding op meerdere startmomenten aan te gaan bieden. Ook in 2025 blijven we de successen van de Experts delen en promoten. Zo wordt in 2025 in elk geval de medido, zorg en expertise op afstand, de Micro-Cosmos en Slim incontinentiemateriaal opgeschaald binnen De Wever.
Experimenten 2024
In 2024 zijn meerdere technologische hulpmiddelen onderzocht en experimenten uitgevoerd.
- Track and trace: Onderzocht is hoe dit systeem werkt, wat er voor nodig is om het te laten landen, en er is een kosten baten analyse gemaakt. Mogelijk wordt systeem dit in 2025 uitgerold op locatie Zandstaete
- Expertise en zorg op afstand: Er is geëxperimenteerd met reeds beschikbare applicaties zoals Siilo en de Teamtelefoon app, vooral binnen de thuiszorg en de triage. In 2025 wordt gewerkt aan opschaling. Collega’s onderling kunnen via beeld elkaar consulteren of helpen op afstand. Dit geldt ook voor het contact met cliënten.
- Humesok: Er zijn twee pilots uitgevoerd met dit stressmeethulpmiddel. De resultaten zijn voorzichtig positief. Dit geldt ook voor de bijvangst, namelijk het beter kennen van de cliënt. In 2025 zetten we dit experiment voort. experiment.
- Serveerrobot: Op twee locaties is gewerkt met een serveerrobot. Voornaamste doel is de medewerker in de horeca ontlasten door bestellingen weg te brengen. De technologie is nog niet helemaal klaar om in deze omgeving optimaal te werken. We blijven de inzet van robotica op andere fronten volgen.
- En zie ook de andere voorbeelden in dit kwaliteitsbeeld, zoals de slimme thermometer (in samenwerking met RUPS), Ervaringsruimte Dali (zie Reablement binnen de Geriatrische Revalidatiezorg), Helpsoq (zie ‘Technologie kan helpen bij zelfredzaamheid), inzet van Medicijndispensers en de Micro-Cosmos.
Meer horen? Luister naar onze Wevercast

Micro-Cosmos
De Micro-Cosmos is een bedkap die ingezet kan worden om prikkels weg te nemen. Zo zorgt deze kap voor minder (over)last van licht en geluid en kan deze het gevoel van geborgenheid en privacy verhogen. Dit kan eraan bijdragen dat een bewoner beter slaapt en deze meer tot rust komt door bijvoorbeeld een langere slaapduur, minder vaak uit bed komen, makkelijker in slaap vallen of langer doorslapen. Dit kan ook overdag positieve effecten hebben op het welbevinden van deze bewoner en zijn of haar omgeving. Bijvoorbeeld doordat deze minder prikkelbaar of geagiteerd is, en/of minder onrust creëert op de afdeling. We hebben begin 2024 een pilot met de Micro-Cosmos uitgevoerd en deze had bij 75% van de bewoners een positief waarneembaar effect. Effecten die we hebben gezien zijn o.a.:
- Cliënt bleef langer is bed en viel sneller of makkelijker in slaap
- Afbouw van avondmedicatie werd mogelijk
- Cliënt vertoont minder roepgedrag
- Cliënt was meer ontspannen waardoor de zorg soepeler verliep
- Afbouw van posey-bed was mogelijk waardoor de cliënt meer eigen regie kreeg
- Communicatie en gedrag richting medewerkers ging beter.
Ook gaven medewerkers aan de Micro-Cosmos eenvoudig in gebruik te vinden. Deze resultaten zijn aanleiding geweest om met een bredere uitrol in 2025 aan de slag te gaan.
Mijlpaal: 100e Medido
In 2024 zijn verschillende medicijndispensers onderzocht in een marktverkenning en proef op de afdelingen. We zien dat de huidige medicijndispenser die De Wever gebruikt, Medido, tot nog toe het meest geschikt is. Dit is een medicijndispenser die automatisch de juiste dosis medicijnen op het juiste moment afgeeft. Op deze manier helpt de Medido cliënten zelfredzaam te blijven of hun zelfredzaamheid te vergroten. De Medido wordt al langer in de thuiszorg gebruikt, maar nu ook in binnen onze locaties.
We hebben een mooie mijlpaal bereikt binnen De Wever. Op onze locatie Heikant is de 100e Medido ingezet en daarmee ook de 1000e Medido in de intramurale zorg van Medido zelf. Hiermee is De Wever de organisatie die op landelijk niveau het hoogste aantal Medido’s intramuraal inzet en dit aantal gaat nog oplopen komend jaar.
Natuurlijk hebben we dit gevierd, met taart en bloemen, ontvangen van Medido. We gaan komend jaar hiermee door en streven ernaar dat in 2025 op alle locaties gebruik wordt gemaakt van de Medido. Ook bewoners die van thuis naar De Wever verhuizen kunnen hun Medido gewoon mee nemen.


Spraakgestuurd rapporteren
Op 1 mei 2024 is de Wever Thuis gestart met Spraakgestuurd Rapporteren in het cliëntdossier. Naast het typen van teksten kunnen we nu ook tekst inspreken die dan zichtbaar wordt in dit dossier. Het systeem zet de gesproken tekst om naar geschreven tekst. Hierbij worden correcte zinnen geformuleerd, gebruik gemaakt van leestekens en hoofdletters en dit verhoogt de kwaliteit van de dossier. De functionaliteit herkent vaktaal en medicatienamen, en de rapportages zijn vrij van spelfouten en bevatten automatisch de benodigde leestekens. Bij deze rapportage wordt de cliënt betrokken omdat de tekst, indien mogelijk, wordt ingesproken in bijzijn van de cliënt. Het op deze manier rapporteren mét de cliënt in plaats van over de cliënt draagt bij aan zijn betrokkenheid en gevoel van waardigheid en erkenning. Daarbij levert het een besparing op in tijd omdat direct een rapportage inspreken sneller gaat dan achteraf een rapportage typen. En nog belangrijker: belangrijke informatie wordt niet vergeten. De bespaarde tijd komt direct ten goede aan de persoonlijke en directe cliëntenzorg.
In 2025 gaat we ook in onze locaties werken met dit dossier van Puur en daarbij spraakgestuurd rapporteren.