
Medewerkers in beeld
Personeelssamenstelling
Toenemende vergrijzing en afnemende vergroening zorgen voor nijpende problemen op de gehele arbeidsmarkt. Waren in het verleden vooral zorgfuncties moeilijk vervulbaar, inmiddels geldt dit over de hele linie. Om deze reden gaan we met bijna iedereen die interesse toont in De Wever als werkgever, het gesprek aan om nieuwe (zorg)medewerkers aan ons te binden.
Totaal medewerkers
In 2024 waren er gemiddeld 2.811 medewerkers (1.663 fte) in loondienst. De geleidelijke stijging die, overigens na een flinke daling in de jaren daarvoor, in 2022 is ingezet is ook in 2024 waarneembaar. Het gemiddeld aantal medewerkers is met 2,0% en het aantal fte met 1,1% gestegen. De Wever heeft gemiddeld 200 medewerkers (inclusief BBL leerlingen) met een dubbel contract. De meesten hiervan hebben naast een contract met vaste uren een oproepovereenkomst. Ook zijn 353 flex medewerkers werkzaam vanuit de afdeling Plan & Flex. We blijven inzetten op actieve arbeidsmarktbenadering, naamsbekendheid en goed werkgeverschap.
De verdeling vrouwen versus mannen blijft ongeveer gelijk. Er is in 2024 een kleine toename van het aandeel mannen naar 11% in de Wever. Hiermee heeft De Wever 3% meer mannen in dienst dan vergelijkbare organisaties in de regio. In De Wever is een registratie genderneutraal ook mogelijk.
Deeltijdfactor
De gemiddelde deeltijdfactor schommelt al jaren tussen 0,61 en 0,63 wat tussen 21 a 23 uur per week is. In de regio bedraagt dit 0,56 en landelijk is dit inmiddels meerdere jaren stabiel met 0,59. Binnen de leeftijdsgroep 24 jaar en jonger is de deeltijdfactor het laagst met gemiddeld 0,36. Dit wordt veroorzaakt door de vele weekendhulpen, kleine contacten als bijbaan en de vakantiekrachten in deze leeftijdscategorie. De leeftijd tussen 25 en 34 jaar scoort het hoogst met 0,74.
Vakantiekrachten
De jaarlijkse campagne voor het werven van vakantiekrachten neemt in succes steeds meer toe. In 2024 hebben 140 vakantiemedewerkers gewerkt in verschillende facilitaire en zorg-ondersteunende functies. Een klein deel hiervan is daarna in dienst gekomen met een oproepovereenkomst, al dan niet met een klein aantal vaste uren per week
Medewerkers zorg per functiegroep
Het aantal zorgmedewerkers op niveau 1 en niveau 2, blijft stijgen. We zien deze stijging met name in het aantal ingevulde fte in niveau 2. Programma’s zoals Collega’s in Opleiding (CIO), woonondersteuner plus en opleiden met deelcertificaten is voor veel nieuwe collega’s een aantrekkelijke manier om, ondersteund met gerichte scholing, aan het werk te gaan bij De Wever.
Het aantal collega’s in niveau 3 functies neemt af in zowel aantal medewerkers als in fte. Dit is in lijn met de regionale en landelijke trend. We verwachten dat deze dalende trend zich ook de komende jaren blijft voortzetten o.a. door de gewijzigde instroom eisen (vanuit niveau 2 mag men in niveau 4 instromen) en het minder aantal jongeren dat instroomt op niveau 3. Bij verpleegkundige functies , niveau 4 en 6, zien we een stijging. Dit wordt mede veroorzaakt door interne scholing en verdere ontwikkeling van medewerkers.
Leeftijdsopbouw
Alle leeftijdsgroepen zijn goed vertegenwoordigd. De groep jonger dan 24 jaar neemt al een aantal jaren langzaam toe, met 17,1% in 2024 van het totaal. De daling in de leeftijdsgroep 45 tot 54 jaar (van 23% in 2022 naar 19,7% in 2024) wordt deels veroorzaakt door de doorstroom in de volgende leeftijdsgroep. Er is ook meer uitstroom dan instroom in deze leeftijdsgroep.
In 2024 was 31% van het totaal van alle medewerkers 55 jaar of ouder, waarvan 15,6% ouder dan 60 jaar is. Naar verwachting stromen zijn binnen 5 tot 7 jaar uit met pensioen. De gemiddelde pensioenleeftijd bij De Wever is nog steeds 65 jaar, hetgeen overeen komt met de regionale en landelijke cijfers. Het pensioenfonds PFZW biedt deelnemers de mogelijkheid om 5 jaar voor of 5 jaar na de AOW gerechtigde leeftijd met pensioen te gaan, en we zien dat veel (zorg)medewerkers gebruik maken van deze mogelijkheid om eerder te stoppen.
De Wever blijft inzetten op het stimuleren van de eigen regie van medewerkers en op hun vitaliteit en duurzame inzetbaarheid, ook bij het ouder worden. In 2024 zijn diverse workshops toegevoegd aan het aanbod die dit ondersteunen zoals vitaliteit, voeding & beweging en de kracht van ademhaling. Deze workshops worden goed bezocht.
Instroom en uitstroom
Totale in- en uitstroom
In totaal zijn er in 2024 671 nieuwe medewerkers gestart met een totale arbeidsomvang van 241fte. Dit is inclusief 140 vakantiemedewerkers die in- en grotendeels uitstromen. Als we deze seizoensinvloed uit de cijfers halen komen we op de in- en uitstroom van respectievelijk 18,6% en 19,3%. Dit uitstroompercentage ligt onder de regionale cijfers (27%) en landelijke cijfers (25,4%). Ten opzichte van 2023 zien we een daling in de uit- en instroom, zowel in aantal medewerkers als in fte. We zien een trend dat de uitstroom groter is dan de instroom in aantal medewerkers. Echter het verschil tussen deze in- en uitstroom wordt wel kleiner, namelijk 20 medewerkers in 2024 terwijl het verschil in 2022 nog 69 betrof.
Van alle medewerkers die uit dienst gaan bij de Wever stroom 48% ook uit de sector Zorg en Welzijn. Slechts 23% blijft aan het werk binnen de VVT en 21% blijft binnen de sector Zorg en Welzijn maar gaan aan de slag in een andere branche dan VVT.
Er zijn 44 medewerkers met pensioen gegaan in 2024. Zoals eerder aangegeven verwachten we dat dit aantal de komende jaren oploopt in verband met de leeftijdsopbouw van ons personeelsbestand
Instroom en uitstroom zorgmedewerkers
Ongeveer 78% van de totale in- en uitstroom is zorg gerelateerd. Dit is een toename na jaren waarin dit redelijk stabiel rond de 70% lag. De procentuele toename wordt veroorzaakt door een lagere in- en uitstroom op andere functies. Er is, ondanks minder in- dan uitstroom, 6% meer bezetting in fte gerealiseerd.
De instroom in niveau 1 functies blijft onverminderd hoog en stijgt nog steeds in aantal medewerkers maar de gemiddeld bezette fte / deeltijdfactor daalt. We zien daarentegen een afname van de instroom in aantal medewerkers op niveau 2 functies en een blijvend hoge uitstoom in niveau 3 functies. De problematiek op de arbeidsmarkt tekent zich hier het scherpst af in de instroom. Bij de uitstoom zien we op niveau 3 functies dat 30% de sector Zorg en Welzijn verlaat, 31% blijft werkzaam in de VVT en 23% gaat aan de slag binnen de sector Zorg en Welzijn maar niet in de VVT. In deze functiegroep zit het merendeel van onze directe zorgmedewerkers namelijk 31% (640 medewerkers in december 2024) waarvan 20% ouder is dan 60 jaar.
Ook in de niveau 4 en 6 functies zien we in de afgelopen jaren minder instroom dan uitstroom in zowel aantal medewerkers als fte. De gerealiseerde fte bezetting bij de instroom is gemiddeld over de afgelopen jaren iets hoger. Ook voor deze functies blijven we inzetten op interne scholing, specialisatie en doorontwikkeling in de functie.
Doorstroom
Doorstroom is gedefinieerd als elke verschuiving waarin een medewerker een andere functie krijgt en/of op een andere locatie gaat werken. Vanuit onze missie dat elke medewerker zich kan ontwikkelen en ontplooien en binnen De Wever zijn eigen medewerkersreis kan vormgeven, wordt doorstroom van medewerkers toegejuicht. Daarnaast zien we in deze cijfers ook de interne verplaatsingen door sluiting van locaties. In 2025 zal hierin een piek waarneembaar zijn door sluiting van meerdere locatie en interne verhuizingen van en naar andere locaties.