Visie op kwaliteit 

Kwaliteit is een continu proces en kent twee kanten: kwaliteit van bestaan voor de cliënt én (basis)veiligheid van wonen, zorg en behandeling voor deze cliënt.

Kwaliteit van bestaan en passende zorg zijn persoonlijk en moreel geladen begrippen, afhankelijk van waarden en normen van alle betrokkenen over wat zij als een goed leven zien. Kwaliteit gaat uiteindelijk om wat er gebeurt tussen de medewerker, de cliënt en diens naasten. Immers je kan prachtige systemen en documenten, of hele goeie gedragsdeskundigen hebben, maar als de medewerker die ’s avonds alleen op een locatie staat in de bejegening van een cliënt niet de goede dingen doet, dan heeft dat een negatieve invloed op het bestaan van de cliënt.

Dit principe werkt ook de andere kant op. Cliënten en naasten kunnen heel tevreden zijn over de liefdevolle zorg, maar er zijn ook kwaliteits- en veiligheidsnormen waaraan we willen voldoen én waarop de cliënt en naasten moeten kunnen vertrouwen (bv. veilig gebouw, voedselveiligheid, bekwame medewerkers ed.). Ondanks deze tevredenheid kan een locatie een aanwijzing of boete krijgen, of zelfs onder toezicht komen te staan als niet aan deze normen wordt voldaan, bijvoorbeeld op het gebied van medicatieveiligheid of hygiëne, waardoor de zorg onveilig wordt.